26 Οκτ 2008

Ο Ρουσόπουλος και ο Λειβαδάς διέλυσαν τα Γραφεία Τύπου εξωτερικού τοποθετώντας άπειρους και εγκάθετους...


Κακός χαμός στη Γενική Γραμματεία Τύπου!
στην φωτογραφία ο θρίαμβος Λειβαδά στο Λονδίνο

Του Αργύρη Κλάδη
( Γράφτηκε στις 11.4.2007)
Αγαπητό press-gr. blogspot.
Αποφάσισα να σου γράψω γιατί βλέπω ότι δεν μασάς μπροστά σε καμιά εξουσία και σε κανέναν διαπλεκόμενο.Βλέπω ότι συχνά -πυκνά αναφέρεσαι στα σκάνδαλα της ΕΡΤ και στις ακριβοπληρωμένες φραπελιές που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.Φοβάμαι όμως ότι για το έτερο μεγάλο σκάνδαλο που συντελείται με τις ευλογίες του Υπουργού Επικρατείας στη Γενική Γραμματεία Τύπου κανένας δεν μιλάει.
Κι όμως πρόκειται για μία υπηρεσία αιχμής που έχει σκοπό να προβάλλει την εικόνα της χώρας διεθνώς μέσω των Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Ρουσόπουλος και ο Γενικός του Γραμματέας κ. Πάνος Λειβαδάς έχουν κατορθώσει τα τελευταία τρία χρόνια να διαλύσουν ολοσχερώς την Υπηρεσία και να απαξιώσουν τους ανθρώπους της. Άνθρωποι που δούλεψαν επί δεκαετίες για να υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα της χώρας μας ( Κυπριακό, Σκοπιανό, Ε/Τ σχέσεις) έχουν ανακληθεί στο κέντρο άρον άρον και τη θέση τους έχουν πάρει κομματικοί ημέτεροι, φίλοι, ξαδέρφια και συγγενείς των προαναφερθέντων χωρίς στοιχειώδη εμπειρία και ούτε καν τη γλώσσα της χώρας όπου υπηρετούν (με 6.000 ευρώ το μήνα παρακαλώ).
Άνθρωποι με εμπειρία 30 και 35 ετών δεν κρίθηκαν ικανοί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να πάρουν προαγωγή και μένουν στάσιμοι στον υποτιμητικό και εξευτελιστικό βαθμό του Γραμματέα ενώ ταυτόχρονα προάγονται σε Συμβούλους παιδιά μετά βίας 30 χρονών με 1 και 2 χρόνια υπηρεσίας.
Αυτά τα αμούστακα και απαίδευτα παιδιά δεν είναι σε θέση να βγουν και να υπερασπιστούν στοιχειωδώς τις θέσεις της χώρας μας στα διεθνή ΜΜΕ.Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα με το "επικοινωνιακό ναυάγιο" της χώρας μας στη Σαντορίνη.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΧΑΤΖΑΡΑ. Αφού έχουν «το Ταλέντο και το Χάρισμα» Τα παιδιά της Ιουλίας και του κ.Γενικου να διαχειρίζονται τη Δημόσια Διπλωματία της Ελλάδας, και να «διαχειρίζονται τις κρίσεις», μπορούν να μας πουν από πότε, και με ποιο έγγραφο, εκτίμησαν την κρίση στους Λόφους της Φλώρινας, και ποιες προτάσεις έκαναν για την διαχείριση της κρίσης; Εμείς οι δημοσιογράφοι τα γράψαμε στις εφημερίδες και τα είπαμε στα κανάλια. Γιατί στις ΓΓΕ-ΓΓΕ δεν μας θεωρούν αρμόδιους.Να μη μας πουν όμως, τι θα πουν αύριο, αφού διάβασαν τους δημοσιογράφους. Να μας πουν τι έγραψαν χθες).

Είδατε να βγουν στα διεθνή ΜΜΕ οι απόψεις και οι δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών; Διαβάσατε καμία δήλωση Προϊσταμένου Γραφείου Τύπου. Εκτός αν πήραν οδηγίες από τον πολιτικό τους Προϊστάμενο, που είναι γνωστό ότι αποφεύγει τα δύσκολα, να ποιήσουν κι αυτοί τη νήσσα.Γράψτε κάτι σας παρακαλώ μπας και συγκινηθεί ο βαρύς κ. Αντιπρόεδρος (η γλώσσα των ΜΜΕ είναι η μόνη που καταλαβαίνει).Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
2.
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 31-Αυγούστου 2008

"Στον μακροχρόνιο « πόλεμο» ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γραμματεία Τύπου, με αιχμή τα γραφεία τύπου Εξωτερικού, προστέθηκε τον τελευταίο μήνα ένα νέο θερμό επεισόδιο.
Αφορμή, η ίδρυση Γραφείου Τύπου στο Ντουμπάι με πρωτοβουλία του γραμματέα Π. Λειβαδά παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στο Εμιράτο.
Η ένταση υπέβοσκε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι στο νόμο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, τον Μάρτιο του 2006, προστέθηκε μία τροπολογία η οποία περιλαμβάνει και το Ντουμπάι (χωρίς προφανώς οι υπογράφοντες υπουργοί να το αντιληφθούν) στις περιοχές όπου θα μπορεί να λειτουργεί «Γραφείο Τύπου Β' τάξης».
Η έκρηξη, όμως, εκδηλώθηκε μόλις προ εβδομάδων όταν δύο υπάλληλοι της Γραμματείας, που υπηρετούσαν στο Δουβλίνο, πήραν μετάθεση για το περιζήτητο Εμιράτο.
Οι προετοιμασίες πήγαιναν «ρολόι», η κυρία έκλεισε σχολείο για το παιδί, ο άνδρας της παρέας δέχθηκε από πρώτος τη τάξει που ήταν στο Δουβλίνο να υποβιβαστεί σε δεύτερο, αλλά... λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Εν προκειμένω το υπουργείο Εξωτερικών: Οταν πήγαν να παραλάβουν το διπλωματικό διαβατήριο, τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να τους διαπιστεύσουν. Σημείωσαν ότι ακόμα και το Εμπορικό Τμήμα που υπάρχει στο Ντουμπάι ενσωματώθηκε στο ΥΠΕΞ και λειτουργεί με ένα ιδιαίτερο καθεστώς, ενώ τους επισήμαναν ότι έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο. Αν, δηλαδή, το πόστο κρίνεται σημαντικό, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί Προξενείο της χώρας μας.
«Αστραψε και βρόντηξε» από την Τήνο όπου έκανε τις διακοπές του μόλις ενημερώθηκε ο γενικός γραμματέας, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από εντολή και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Βαληνάκη, προέβαλαν τον βασικό νόμο Οργάνωσης και Λειτουργίας των Γραφείων Τύπου που προβλέπει: «Τα Γραφεία Τύπου είναι υπηρεσίες εξωτερικού του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, λειτουργούν σε έδρες των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών και ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε άμεση συνεργασία με αυτές».
Η υπόθεση, πάντως, έχει συνέχεια: Οι δύο υπάλληλοι που αποσπάστηκαν από το Δουβλίνο και είναι τώρα ξεκρέμαστοι, καθώς στη θέση τους διορίστηκαν άλλοι, ζητούν να επιστρέψουν στο παλιό τους πόστο.
Η χρόνια αντιπαράθεση ΥΠΕΞ και Π. Λειβαδά έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των Γραφείων Τύπου εξωτερικού.
Η Ντόρα Μπακογιάννη τους σνομπάρει και έχει δημιουργήσει δικό της σύστημα ενημέρωσης, οι δε πρέσβεις, στην πλειονότητά τους, αντιδρούν βάζοντάς τους στο «ψυγείο» σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Π. Λειβαδά, επειδή στέλνει σε σημαντικά πόστα άτομα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.
Ασήμαντο γεγονός, δεν λέω. Χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα, αν αληθεύει! Ασχολούμενος με θέματα εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαπέντε χρόνια γνωρίζω πολύ καλά όπως και οι λοιποί παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι η εξωτερική μας πολιτική πάσχει. Όχι τόσο από περιεχόμενο αλλά από πρόσωπα και στόχευση!
Αυτό βέβαια, οφείλεται στο γεγονός ότι η θητεία στο Υπουργείο των Εξωτερικών (απ' όποια θέση) θεωρείται πολύ glamour υπόθεση με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα free ταξιδάκια στο εξωτερικό... και άλλα πολλά... με αποτέλεσμα, άσχετοι και σχετικοί να... συνοστίζονται στους διαδρόμους του.
Φαντάζομαι, καταλαβαίνετε για ποιό λόγο η εξωτερική μας πολιτική πάει κατά διαόλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συνήθως "χάνουμε", παρά "κερδίζουμε" ... και όταν κερδίζουμε, αυτό συμβαίνει έπειτα από πολύ κόπο ή επειδή κάποιος είχε συνείδηση του τι έπρεπε να κάνει!"
3.
Βίος και Πολιτεία του Ελληνικού Γραφείου Τύπου , Νέας Υόρκης http://www.kalami.net-2006
H απραξία των ''τουριστών'' μας, ζημιώνει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα στις ΗΠΑ
Ανίκανοι ή ''μικροί'', γιά να προβάλλουν την πατρίδα μας (ειδικά) στ' αμερικάνικα ΜΜΕ, που είναι η βασική αποστολή τους. Αντί ν' απευθύνονται σε αυτά, ενδιαφέρονται να δημιουργούν ''σχέσεις'' με (ελληνικά, ''ημέτερα'') ΜΜΕ και πολιτικούς, γιά προσωπικό όφελος και ''ρουσφέτια''.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη, γιά τους γνωρίζοντες, το γεγονός ότι, την εποχή (Σεπτέμβριος) που η υπουργός Εξωτερικών ''μετακόμισε'' -γιά δύο εβδομάδες- το υπουργείο στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας από την χώρα μας, τ' αμερικάνικα ΜΜΕ -έστω τα νεοϋορκέζικα- δεν ανάφεραν λέξη γιά την Ελλάδα, δεν δημοσίευσαν μία φωτογραφία, με την προεδρεύουσα Ντόρα. (Αν κάποιος βάλει, γιά παράδειγμα, τ' όνομα της κ. Μπακογιάννη, στην μηχανή αναζήτησης των δημοσιευμάτων της εφημερίδας Τhe New York Times, θα διαπιστώσει ότι η τελευταία αναφορά του ονόματός της έγινε στις 26 Απριλίου 2006 και σχετίζεται με την επίσκεψη Ράϊς στην Αθήνα).
Ούτε αποτέλεσε έκπληξη (Οκτώβριος) η μη αναφορά των (αμερικάνικων) ΜΜΕ στη συναυλία γιά την 61η επέτειο της ίδρυσης του διεθνούς Οργανισμού, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα ''Ωνάση''. ….
….
Περισσότερες φορές έχουν δει, τα τελευταία 15 χρόνια γιά παράδειγμα, μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας στην εκπομπή του Λάρρυ Κινγκ στο CNN, παρά 'Ελληνες πολιτικούς (γιά ''επιφανείς'' Ελληνοαμερικανούς και ''λομπίστες'', ούτε λόγος)….

………'Οταν επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη 'Ελληνες πολιτικοί, βουλευτές αν τηλεφωνήσεις σε υπάλληλο ή στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Μανχάτταν, η φρασεολογία είναι στερεότυπη: ''Είμαστε απασχολημένοι πολύ, τρέχουμε με τους βουλευτές (ή τον υπουργό/ υφυπουργό)''. Το ''τρέχουμε'', αναφέρεται στις εξυπηρετήσεις -είναι κοινό μυστικό- που ''πρέπει'' να παρέχουν στους πολιτικούς. Δηλαδή, να τους βοηθήσουν στα ψώνια τους, στις ''ανάγκες'' τους. Φανταστείτε το ''τρέξιμο'' όταν ήρθε η Ντόρα, με 15 βουλευτές και άλλους τόσους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μικρό μόνο δείγμα του εργου "Λειβαδά", και τών παιδιών, του "Ιουλιανού συστήματος" ,που αφήνει πίσω του ο κ.Ρουσόπουλος.
ΧΑΤΖΑΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: