18 Οκτ 2008

Απάντηση στην ΕΝΑΤ

Σε αναζήτηση οράματος

Η Ένωση Ακολούθων Τύπου επισημαίνει στην ανακοίνωση της ότι κανείς σύλλογος δεν τους κοινοποίησε τις κατευθύνσεις κάποιου οράματος για τις ΓΓΕ-ΓΓΕ. Επομένως χρειάζονται Όραμα.
-Ευχαρίστως το επαναλαμβάνω.

-Δημοκρατία, Αξιοκρατία, Ισονομία, Ισοπολιτεία, Ελεύθερη Δημοκρατική Πληροφόρηση και Ενημέρωση.
-Όχι στο κομματικό κράτος, τον φαβοριτισμό, την αναξιοκρατία. Όχι στο υπουργείο Προπαγάνδας. Ναι στην Ελλάδα όχι στον Σόρος.

-Η Ένωση Ακολούθων Τύπου διευκρινίζει ότι «δεν υιοθετεί την φιλοσοφία και τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασης του Συμβούλου Αναδιοργάνωσης στις ΓΓΕ-ΓΓΕ και καλεί τους συλλόγους των εργαζομένων σε ανίχνευση δυνατότητας κοινής τοποθέτησης». Αυτό είναι θετικό, και ίσως με αυτό τον τρόπο απαντά, στα δυο από τα τέσσερα απλά ερωτήματα που τους απηύθυνα, για την διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των ΓΤ.Εξωτερικού, και για το άνοιγμα της πόρτας της ΓΓΕ-ΓΓΕ στους εκδότες. Για το «επικοινωνιακό επεισόδιο» που οργάνωσαν τά Σκόπια και «άλλοι» στην Φλώρινα, δεν περίμενα απάντηση αφού το ερώτημα ήταν «ρητορικό».
Η ΕΝΑΤ καταγγέλλει όμως, τους «ανυπόστατους και απαράδεκτους υπαινιγμούς» επωνύμων και ανώνυμων εναντίον του Συμβούλου Αναδιοργάνωσης. Επομένως δεν καταγγέλλει την απαράδεκτη εισήγηση του ιδιώτη Συμβούλου, για καθαρά πολιτικά ζητήματα, όπως τα Εθνικά Θέματα, και δεν καταγγέλλει την ιδεολογία του Σόρος, που βρίσκεται πίσω από τις απαράδεκτες προτάσεις. Αυτές, δεν είναι υπαινιγμοί.

-Η Ένωση Ακολούθων Τύπου θεωρεί απαράδεκτη την αντίδραση και όχι την εισήγηση;
Κλίμα συνεννόησης στη βάση της ιδεολογίας και της πολιτικής του Σόρος, δεν μπορεί να υπάρξει.

-Είτε με την Ελλάδα είτε με τον Σόρος. Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση.

Επομένως μας χωρίζει χάσμα μέγα .

-Η ΕΝΑΤ εφόσον επιθυμεί διάλογο οφείλει να απορρίψει, όπως και εμείς τις απαράδεκτες προτάσεις του "συμβούλου", που εισέρχονται ξεκάθαρα , σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα.
Ειδικότερα, επειδή παρακολουθούν και τα μέλη της, τις εξελίξεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στα Βαλκάνια, πρέπει να τοποθετηθούν. Έχουμε Εθνικά Θέματα ή όχι;

-Η Ένωση Ακολούθων Τύπου υποστηρίζει ότι δεν είχε ποτέ ,προνομιακή σχέση με τον "Σύμβουλο Αναδιοργάνωσης". Αφού το λένε , έτσι θα είναι. Μήπως μπορούν όμως να ξανακοιτάξουν τη σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης;

- Το ζήτημα με τον «σύμβουλο», ήταν από την αρχή , το αν αποδεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων λειτουργιών και εάν νομιμοποιούμε έναν Επίκουρο καθηγητή , που «προσποιείται» ότι εκπροσωπεί το Πολυτεχνείο, και μια εταιρεία που μέχρι πρότινος πούλαγε λογισμικό, και έναν «εξωτερικό συνεργάτη» του κ. Επίκουρου , να ασχοληθούν με κάτι που δεν ξέρουν, και να μας πουν στο τέλος, έναντι 700.000 ευρώ,την γνώμη τους για το μέλλον των ΓΓΕ-ΓΓΕ.

-Εμείς καταγγείλαμε και τη διαδικασία εξεύρεσης « ιδιώτη μελετητή», και την ανάθεση του έργου, επειδή ο τρόπος οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του, είναι αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό. Επομένως, η αναδιοργάνωση των ΓΓΕ-ΓΓΕ έπρεπε να συζητηθεί αποκλειστικά μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των εργαζομένων. Ο διάλογος με έναν ιδιώτη για ζητήματα που δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα, είναι εξωφρενικός, για τη Δημοκρατία. Οι ΓΓΕ_ΓΓΕ δεν είναι τράπεζα.

Η ΕΝΑΤ αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα τα προσπερνά.

-Το «κλίμα συνεννόησης» θα υπήρχε, εάν η πολιτική ηγεσία καλούσε όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μια συζήτηση για το μέλλον και την προοπτική της Υπηρεσίας. Αντίθετα βρήκαν έναν «Σύμβουλο» για να μας πει ότι δεν πρέπει να έχουμε Εθνικά Θέματα.

Οι δημοσιογράφοι καταγγείλαμε από την αρχή αυτή τη διαδικασία. Η ΕΝΑΤ Οχι. Αυτή είναι η ουσία της διαφοράς μας .

- Η ΕΝΑΤ ωστόσο , χάνοντας κάθε αίσθηση του μέτρου , διαβεβαιώνει "κάθε ενδιαφερόμενο" ότι, «όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν ευκαιρίες εξέλιξης αναλόγως εξειδίκευσης, προσόντων και απόδοσης» . Εκ μέρους ποίου παρέχουν διαβεβαιώσεις; Τι ακριβώς νομίζουν ότι είναι η ΕΝΑΤ; Με αυτό το πνεύμα επιθυμούν να συζητήσουμε;

- Η ΕΝΑΤ καλεί επίσης τους συλλόγους των εργαζομένων σε «ανίχνευση δυνατότητας κοινής τοποθέτησης» . Και αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό, εάν αποχωρούσε ,η ΕΝΑΤ, από την «διαδικασία» με τον «ιδιώτη-σύμβουλο» . Όμως η ΕΝΑΤ δεν καταγγέλλει και δεν διαφωνεί με την διαδικασία που επέλεξε η πολιτική ηγεσία, και η οποία ανοίγει το δρόμο για ανάλογες μεθοδεύσεις σε όλο το Δημόσιο. Στην ουσία επομένως, μας καλεί να διαπραγματευτούμε μαζί της, τις εισηγήσεις της «Εταιρείας», και αυτό δεν είναι καθόλου θετικό.

Η ΕΝΑΤ πρέπει να διαλέξει. Είναι εργαζόμενοι ή εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. Η επιλογή είναι δική τους.

-Η Ένωση Ακολούθων Τύπου, καταγγέλλει «το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται με επώνυμες και ανώνυμες ανακοινώσεις και καλεί όλους σε επαναφορά ενός κλίματος συνεννόησης επί των αρχών της λογικής» .
Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το γαϊδούρι.

-Καταρχήν το «κλίμα τρομοκρατίας» δεν διαμορφώνεται με ανακοινώσεις αλλά με τα σχέδια απομάκρυνσης 80 δημοσιογράφων που θα χάσουν το ψωμί τους, και με τα σχέδια μετατροπής των εργαζομένων στις ΓΓΕ-ΓΓΕ σε υπαλλήλους Β. Κλάσεως.
«Τρομοκρατικό» είναι το σχέδιο Π-3, και όσοι συνεργάζονται σε αυτό κατατρομοκρατούν τους συναδέλφους τους, που φοβούνται για το μέλλον και το ψωμί τους.

-Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τον εργοδότη. Τώρα βλέπουμε μια ομάδα εργαζομένων να διεκδικήσει να φάει το ψωμί των συναδέλφων τους.
Αυτό είναι και το ζήτημα με την ΕΝΑΤ.

Πριν εκδηλωθεί το «πραξικόπημα» για την επιβολή καθεστώτος ΠΕ-2 στις ΓΓΕ-ΓΓΕ, δεν υπήρχε κανένα εχθρικό κλίμα.Τι νομίζει η ΕΝΑΤ; Ότι θα κάτσουμε να μας πάρουν το ψωμί μας με σταυρωμένα χέρια;

Εάν διαφωνούν με αυτά τα σχέδια, ας κατέβουν σε Απεργία μαζί μας , στις 5 Νοεμβρίου. Ευπρόσδεκτοι.
Κανείς δεν ψάχνει για εχθρούς.

-Οι δημοσιογράφοι δεν ζητήσαμε πότε τον αποκλεισμό άλλων κλάδων από τα ΓΤ. Εξωτερικού, και με δική μας πρόταση πέρασε στη Βουλή, στον Οργανισμό, ότι προϊστάμενοι μπορεί να είναι είτε ΠΕ-2 ειτε Δημοσιογράφοι. Ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων από τη θέση των προϊσταμένων, ήταν δική τους πρόταση.

-Εφόσον η ΕΝΑΤ αποδέχεται διάλογο, χωρίς Σόρος, από μηδενικής βάσεως, σε μια βάση που εγγυάται την Δημοκρατική Προοπτική, την δουλειά όλων των συναδέλφων, την προοπτική και την εξέλιξή τους, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε το μέλλον των ΓΓΕ-ΓΓΕ, που θα εξασφαλίζει σε όλους Ισονομία, Ισοτιμία, και Ισοπολιτεία, που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία , την δημοκρατική Πληροφόρηση και Ενημέρωση και που θα καθιστά τις ΓΓΕ-ΓΓΕ «στρατηγείο» για την προβολή και την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων.

Ο εκπρόσωπος στο Μεικτό των μελών της ΕΣΗΕΑ στις ΓΓΕ-ΓΓΕ

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: