6 Φεβ 2009

Ντροπολογία της διαπλοκής (ΚΕΔ)

Παυλόπουλοι – Μουλόπουλοι και βάλε…

Πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσει η ανατροπή του νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο, βάζει η πλειοψηφία της υπό προθεσμία διοίκησης της ΠΟΕΣΥ.

Δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης, που με ευθύνη της έγινε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και με μια εβδομάδα καθυστέρηση η ΠΟΕΣΥ, βρήκε επιτέλους τον χρόνο να ασχοληθεί!!

Με μια χαλαρή διαμαρτυρία και με ένα αντιφατικό κείμενο δύο σελίδων, προκαλεί σύγχυση, που γίνεται δεκανίκι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διαπλοκής σε βάρος των εργαζομένων και της κοινής γνώμης.

Η μοναδική αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά το 2007, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις, απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ύστερα από παρέμβαση της προηγούμενης διοίκησης της ΠΟΕΣΥ, καθιερώθηκε ως προϋπόθεση λειτουργίας των περιφερειακών εφημερίδων μεταξύ άλλων:

1) Η πλήρης απασχόληση των δημοσιογράφων ως μισθωτών, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στην κατεύθυνση ενιαίας ΣΣΕ για όλη την περιφέρεια.

2) Η προσκόμιση από τους ιδιοκτήτες ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να έχουν δικαίωμα δημοσίευσης διαφημίσεων.

Η βασικότερη εγγύηση όμως που είναι «τέρμα σε εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους», επειδή το αντίθετο ίσχυε για πολλά χρόνια με την ανοχή κυβερνήσεων και πολιτικών και την απαίτηση συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών κέντρων, φαίνεται ότι τώρα πηγαίνει περίπατο, αφού η στοιχειώδης αυτή ρήτρα στη σχετική διάταξη του νόμου του 2007 καταργείται.

Η κυβέρνηση επαναφέρει έτσι σκοτεινές συναλλαγές με επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδιοκτήτες της περιφέρειας, ανατρέποντας εργασιακά, κοινωνικά, συντακτικά και δημοκρατικά δικαιώματα στον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης.

Η ντροπολογία Παυλόπουλου νομιμοποιεί επίσης τα μπλοκάκια, όχι ως τρόπο είσπραξης της αμοιβής αλλά ως σχέση εργασίας. Ετσι από μισθωτούς μετατρέπει όλους τους δημοσιογράφους και με το νόμο σε εργολάβους. Κάτι που χρόνια ζητούν για τα μπλοκάκια εκπρόσωποι της Συσπείρωσης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέλουν να τα εντάξουν ακόμη και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξομοιώνοντας τα με τους μισθούς.

Ιδια είναι και η θέση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΣΥ, όπου συμμετέχουν και συνεργάτες του κ. Ελενόπουλου και κάνουν τα ίδια, με πρόσχημα τη δήθεν απελευθέρωση στο επάγγελμα αλλά στην ουσία για ξεκάρφωμα από τις ευθύνες τους και για την κατάληψη στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό η ενημέρωση γίνεται blog-άκι και καταργούνται αυτόματα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού οι 14 μισθοί κάθε χρόνο γίνονται 12, όπως ακριβώς ζητούν χρόνια τώρα οι εργοδότες και απαιτεί η Λισσαβώνα και όσοι βέβαια την ψήφισαν και στο Ευρωκοινοβούλιο (μαζί με το άρθρο 16). Δηλαδή τέρμα στα δώρα και στα επιδόματα άδειας για τους μισθωτούς δημοσιογράφους με αυτό το γκρόσσο κόλπο.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών, βρίσκουν έτσι το κατάλληλο έδαφος για την εφαρμογή των σχεδίων αυτών, με αφετηρία τον περιφερειακό τύπο, επειδή η δευτεροβάθμια οργάνωση των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), περιορίζει και όχι τυχαία το πρόβλημα στην περιφέρεια και όχι σε όλη την Ελλάδα. Αρνείται έτσι το αυτονόητο, αφού κάνει πως δεν ξέρει ότι την ίδια στιγμή εκδοτικά συγκροτήματα, στρατηγικοί επενδυτές και εφοπλιστικά κεφάλαια εισβάλλουν (αν δεν ελέγχουν ήδη) με εξαγορές, συγχωνεύσεις και «ξέπλυμα» εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλη τη χώρα (στο κέντρο και στην περιφέρεια ταυτόχρονα).

Και έτσι απειλείται το ίδιο να γίνει παντού.

Η συνευθύνη λοιπόν, κυβέρνησης, κάποιων πολιτικών εκφράσεων και δοτών συνδικαλιστικών ηγεσιών για την υποταγή της ενημέρωσης, είναι δεδομένη με πρωταγωνιστές Παυλόπουλους, Μουλόπουλους και βάλε.

Κάπου προχθές, έκοψε λίγο η …σούπα, με την καταδίκη στο Εφετείο του Δ/ντος Συμβούλου της εφημερίδας «Απόφαση» Κ. Τριανταφυλλάκη, σε 44 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο κρατητήριο.

Είναι ένα μήνυμα προς την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους συνοδοιπόρους της για τα νέα κόλπα που πάνε να στήσουν βαρόνοι, διάδοχοι και νεαρές κληρονόμοι, με στόχο στην ουσία τον τεμαχισμό της ΕΣΗΕΑ και την ανατροπή της πλειοψηφίας της, που μετά μανίας επιδιώκουν οι υποτακτικοί τους.

Εργοδότες είναι. Ολο και έχουν κάποιον ιό ή έστω τον ψύλλο τους.

Από την περασμένη Τρίτη ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και τέως Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης με δήλωσή του, που κοινοποιήθηκε αυθημερόν στα γραφεία των Αρχηγών των κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής, ζήτησε να ανακληθεί αυτή η Τροπολογία της ντροπής και της διαπλοκής.
Συγκεκριμένα κατήγγειλε:
«Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υπονόμευση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι εμφανείς επιπτώσεις από την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για τον περιφερειακό Τύπο και με την οποία ανατρέπονται όλα όσα οι Ενώσεις Συντακτών και η προηγούμενη Διοίκηση της ΠΟΕΣΥ απαίτησαν και εξασφάλισαν τα τελευταία τρία χρόνια για το δικαίωμα της Ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Με την τροπολογία, που είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως ντόμινο, η κυβέρνηση δηλώνει την πλήρη υποταγή της στα εκδοτικά και άλλα κέντρα της διαπλοκής, αλλά πιστεύουμε ότι αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο θα αρνηθούν να ακολουθήσουν οι βουλευτές, οι συνδικαλιστικοί φορείς, τα κόμματα και βέβαια οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ελλάδα. Να ανακληθεί αμέσως η τροπολογία».
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: