18 Φεβ 2009

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ 17-02-2009.

Θέμα. Η κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης μετά την απεργία.

Συμπεράσματα της συνέλευσης των δημοσιογράφων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

1.Στη σημερινή συνέλευση του χώρου δουλειάς ,των δημοσιογράφων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, οι συνάδελφοι που εργάζονται στη διεύθυνση Πληροφόρησης, κατήγγειλαν περιστατικά λογοκρισίας, και χειραγώγησης των ειδήσεων.

Α.Τα περιστατικά αυτά συνδέονται με προϊσταμένη η οποία προέρχεται από τον κλάδο των διοικητικών, αλλά παρόλα αυτά προΐσταται δημοσιογράφων, επεμβαίνει στα κείμενά τους, και τους απαγορεύει να αναρτούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ τις ειδήσεις που επεξεργάζονται.

Β. Παράλληλα τοποθετήθηκαν στη διεύθυνση πληροφόρησης 2 «ακόλουθοι επικοινωνίας», για να εκτελούν δημοσιογραφικό έργο. Η τοποθέτηση αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής εκδίωξης των δημοσιογράφων, και ανάθεσης της δουλειάς μας, στους μόνιμους υπαλλήλους, της σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όπως ακριβώς έκαναν με τα Γραφεία Τύπου .

Γ.Οι συνάδελφοι επίσης κατήγγειλαν, ότι στη συνέχεια του απεργοσπαστικού μηχανισμού, που στήθηκε από την κυρία Γενική, έχουν δοθεί κωδικοί στους μεταφραστές, οι οποίοι αναρτούν τις μεταφράσεις τους, χωρίς να έχουν τύχει επεξεργασίας από τους δημοσιογράφους.

Δ. Οι συνάδελφοι επίσης κατήγγειλαν, ότι την ενώ προσκλήθηκαν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 25 δημοσιογράφοι, η γενική γραμματεία έστειλε μόνο πέντε, και είκοσι διοικητικούς.

Ε. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και ο χώρος εργασίας των δημοσιογράφων, το για να επεκταθούν οι διευθύνσεις των ΠΕ-2. Μάλιστα σχεδιάζεται η κατάληψη του γραφείου των προϊσταμένων στην διεύθυνση Αναλύσεων, για να εγκατασταθούν τα παιδιά από τα Stage.

Η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσουμε την παρέμβαση της Ένωσης, για να ,
« Ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, για τα κρούσματα λογοκρισίας και τρομοκρατίας και να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Να πάψει ο διωγμός των δημοσιογράφων. Να αποκατασταθεί η τάξη και οι δημοσιογράφοι να έχουν μόνο δημοσιογράφους προϊσταμένους,
Να απαγορευθεί κάθε πρόσβαση των ΠΕ-2 στα δημοσιογραφικά αντικείμενα.
Να απαγορευθεί η ανάρτηση ειδήσεων από μη δημοσιογράφους.

Να μην της τοποθετούνται τα παιδιά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε κενές δημοσιογραφικές θέσεις.
Να προσληφθούν οι 15 δημοσιογράφοι, όπως έχει συμφωνήσει η διοίκηση με τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων» .

Η συνέλευση των εργαζομένων ζητά από το Δ.Σ. να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία στη ΓΓΕ στην οποία θα παραστούν ο εκπρόσωπος στο Μεικτό, οι εκπρόσωποι στο υπηρεσιακό, και τα μέλη της επιτροπής αγώνα.


2. Η συνέλευση διαπίστωσε ότι συνεχίζονται οι μεθοδευμένες επιθέσεις από τους κρατικοδίαιτους εκδότες, οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν το δικό μας αντικείμενο σαν εργολαβία.
Το τελευταίο κρούσμα της συνδυασμένης επίθεσης, από τον Παπαγιάννη, τον Μπόνιο, και άλλους συντονίστηκε και σχεδιάστηκε μέσα από τη η Γενική Γραμματεία. Το έγγραφο που «διέρρευσε» ετοιμάστηκε με εντολή της κυρίας Γενικού, για να «ενημερωθεί» ο κ. Παυλόπουλος.
Ο χρόνος της «διαρροής» επιλέχθηκε προσεκτικά για να «εμπλακεί» σε αυτήν ο νέος υφυπουργός.
Η συνέλευση εξέφρασε την ανησυχία της για την στάση των κομμάτων, απέναντι στην εργασία μας, και ζητά από το Δ.Σ. να γίνει με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη κύκλος συναντήσεων με τα κόμματα, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία, για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, και να ανασκευάσουμε τις εσφαλμένες απόψεις που κυκλοφορούν.

3. Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, να ζητήσει τη συνεργασία της Ένωσης, για την οργάνωση 3-4 ημερίδων, (σε πρώτη φάση), στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ,με θέματα.

- Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση απέναντι στη δικτατορία της Επικοινωνίας.

- Δημοσιογράφοι και γραφεία τύπου εξωτερικού.

- Ιδεολογικές παρεμβάσεις στην ιστορία και την εκπαίδευση.

Η συνέλευση εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει εξαιρετική σημασία για την απόκρουση της επίθεσης κατά των δημοσιογράφων, όχι μόνο στη γενική γραμματεία αλλά γενικότερα.

με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Σπύρος Χατζάρας
εκπρόσωπος στο Μεικτό των συναδέλφων στη ΓΓΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: