6 Απρ 2009

Για τον ΕΔΟΕΑΠ και την αγορά του νέου κτιρίου.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή προς τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ της συναδέλφου Τζώρτζιας Κοντράρου, που όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον
Σπύρος Χατζάρας

Αγαπητέ συνάδελφε,

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι μια συκοφαντική επίθεση από την κα Ελένη Σπανοπούλου, σχετικά με επίδομα πυροπλήκτων, που χορήγησε ο ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ασφαλισμένων του που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, θύματα των οποίων υπήρξαμε, δυστυχώς, κι εγώ και η οικογένειά μου.

Το παράδοξο, γι’ αυτή την βραδεία «ανάφλεξη» της κας Σπανοπούλου που επικαλείται, (κοίτα ποιος μιλά!), θέματα «ηθικών διοικητικών και ποινικών ευθυνών», είναι ότι στη λήψη των αποφάσεων αυτών, οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο του Δ.Σ., ήταν ομόφωνες και αφορούσαν πολλούς συναδέλφους, συμμετείχε και η συνάδελφος, η οποία συνεφώνησε!
Αντιθέτως, εγώ συνειδητά επέλεξα να απόσχω από την εν λόγω συνεδρίαση, για λόγους δεοντολογίας.
Το διπλό παράδοξο είναι, ότι παρ’ ότι η αίτησή μου, που υποβλήθηκε από εμένα προσωπικά στον ΕΔΟΕΑΠ, αφορούσε μόνο στην αποζημίωση, μέσω του οργανισμού μας, που προέβλεπε την χορήγηση ενός εκτάκτου επιδόματος ίσου με την μηνιαία επικουρική σύνταξη και τίποτε άλλο, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ ομοφώνως και η κα Σπανοπούλου, ενέκριναν και ειδική αποζημίωση – όπως έγινε και με άλλους πυροπλήκτους συναδέλφους – για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών.
Η εκ των υστέρων «καταγγέλλουσα», αλλά αρχικώς εγκρίνουσα κυρία, μου ζητεί να επιστρέψω «εντόκως» το βοήθημα που μου χορηγήθηκε, παρ’ ότι ουδέποτε διεκδίκησα το συγκεκριμένο ποσό, κοπτόμενη μάλιστα υπέρ των συμφερόντων του Οργανισμού και των ηθικών και άλλων τινών αξιών!!!

Είναι προφανές ότι ούτε το Δ.Σ. ούτε η ίδια η κ. Σπανοπούλου είναι δυνατόν στην εν λόγω συνεδρίαση, από την οποία απείχα, να διατελούσαν σε κατάσταση μέθης, πλάνης κλπ μη γνωρίζοντες άπαντες τι αποφασίζουν….

Επίσης είναι προφανές ότι ούτε το Δ.Σ. ούτε η κ. Σπανοπούλου είναι δυνατόν να αποφάσισαν παρατύπως να μετατραπούν σε απρόκλητοι «χορηγοί» μου εκτιθέμενοι αυτοί κι όχι εγώ, η οποία απείχα…

Αντίθετα, είναι πασίδηλο ότι η εν λόγω συνάδελφος, διαπιστώνοντας ότι εμμένω στην αποκάλυψη και πλήρη διαλεύκανση όλων των – επιεικώς – ανάρμοστων και ασύμβατων με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, συμφωνιών, συναλλαγών, πελατειακών σχέσεων και άλλων πεπραγμένων, αποφάσισε να εγείρει μια νέα συκοφαντική εκστρατεία εις βάρος μου, πυροβολώντας ακόμα και την κοινή νοημοσύνη, ενώ εκκρεμεί εναντίον της αγωγή μου για προηγούμενες προσβολές της προσωπικότητάς μου.

Η κα Ελένη Σπανοπούλου στοχεύει με δύο λόγια να αποτρέψει την διερεύνηση από το Δ.Σ. εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων οικονομικά ζημιογόνων για τον Οργανισμό στα οποία εμπλέκεται προσωπικά η ίδια.

Η πίεση και ο πανικός της αυξάνονται, καθώς τα στοιχεία εις βάρος της συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερο και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις ενέργειές της.
Πρόσφατη απόδειξη η έκθεση του επιθεωρητή του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Με αφετηρία την αγορά του νέου κτιρίου, για το οποίο, σήμερα, μόλις έξι χρόνια μετά την λειτουργία του, αποδέχεται και η ίδια πως είναι ανεπαρκές, την αγορά ομολόγων από την EUROBANK, με την οποία διατηρούσε επαγγελματική σχέση η συγκεκριμένη κυρία, με μικρότερο επιτόκιο από εκείνο της τράπεζας της Ελλάδος την ημέρα αγοράς, φτάνουμε στη διαχείριση των εξαιρετικά ευαίσθητων θεμάτων του ΤΥΠ.

Διαχείριση η οποία με τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κα Σπανοπούλου, ακόμη και η πλειοψηφία του Δ.Σ. που της ανέθεσε την παραπάνω αρμοδιότητα, έχει επανειλημμένα περιέλθει σε δεινή θέση.

Η Ελένη Σπανοπούλου ζητάει την πρόσληψη ορκωτού λογιστή.
Ωστόσο τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έως σήμερα, απαιτούν δικαστικό έλεγχο καθώς η οικονομική ζημιά που υπέστη ο ΕΔΟΕΑΠ είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Ειδικά για το κτίριο, το οποίο αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων Λάτση,
όπως αναφέρει ρητά στην έκθεση του το μέλος της Εξελεκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ κ. Μιχάλης Πρωτολάτης, πληρώθηκαν 456 εκατομμύρια δραχμές, επιπλέον του συμφωνηθέντος ανταλλάγματος για εργασίες πρόσθετες, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε εγκρίνει το ήδη υψηλό τίμημα για την αγορά του κτιρίου, με την προϋπόθεση, ότι θα περιληφθούν και οι τυχόν πρόσθετες εργασίες στο τεύχος υποχρεώσεων.

Όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση του επιθεωρητή του υπουργείου η πρόβλεψη αυτή δεν έγινε, παρά τη ρητή υπουργική εντολή να παραδοθεί το κτίριο με το κλειδί στο χέρι και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του οργανισμού.
Έτσι, κατά τις εκτιμήσεις του επιθεωρητή, οι πρόσθετες εργασίες επιβάρυναν τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως αναφερόταν στο σχέδιο σύμβασης, με συνέπεια το επιπλέον τίμημα να φτάσει στις 718.759.21 ευρώ. Ο τότε πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Κώστας Γκοτσίνας και η κα Ελένη Σπανοπούλου έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αγορά του, ήδη από τότε, υπερεκτιμημένου κτιρίου.
Η τελική απόφαση για την αγορά του κτιρίου, για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα, ελήφθη σε συνεδρίαση του Δ.Σ., που ήταν παρόντα έξι από τα εννέα μέλη του συμβουλίου. Ακριβώς ο αριθμός που απαιτεί το καταστατικό μας για απαρτία του συμβουλίου.
Ωστόσο, στα έξι μέλη περιλαμβάνεται και η Ελένη Σπανοπούλου η οποία είχε δηλώσει κώλυμα να μετάσχει στη λήψη αποφάσεως, γιατί είχε σχέσεις με την πωλήτρια εταιρεία (θυγατρική της Eurobank του ομίλου Λάτση).
Παρά το κώλυμα, λόγω επαγγελματικής εξάρτησης, δεν απείχε της συνεδριάσεως, όπως για λόγους ηθικής και τυπικής τάξης έπρεπε να κάνει, αλλά παρέμεινε εντός της αιθούσης, λαμβάνοντας, μάλιστα, και το λόγο για να δηλώσει πως συμφωνεί με την αγορά.
Έτσι με τη στάση της η κα. Ελένη Σπανοπούλου πρόσφερε την οριακή απαρτία που χρειαζόταν το συμβούλιο για να συνεχίσει τη συνεδρίαση.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πήραν μέρος μόνο τα πέντε μέλη του Δ.Σ. και η αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου συγκέντρωσε μόλις τέσσερις ψήφους
. Το καταστατικό μας προβλέπει τη λήψη αποφάσεων με πέντε τουλάχιστον ψήφους των παρόντων. Πρακτική που ακολουθείται παγίως από το Δ.Σ.
Παρά ταύτα, ο τότε Πρόεδρος κ. Κώστας Γκοτσίνας θεώρησε έγκυρη την απόφαση και προχώρησε στην αγορά.
Το θέμα του κτιρίου, το χρηματιστήριο, και τα ομόλογα, στα οποία τοποθετήθηκαν χρήματα των ασφαλισμένων του Οργανισμού μας, έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αντικείμενο ανώνυμων επιστολών.
Μια από αυτές έφτασε και στα δικαστήρια, μετά από μήνυση που υπέβαλαν οι Γκοτσίνας - Σπανοπούλου, θεωρώντας το περιεχόμενό τους ψευδές και συκοφαντικό.

Οι μηνύσεις δυστυχώς αυτές δεν εκδικάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουμε όλοι εμείς οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ την ευκαιρία να μάθουμε πραγματικά ποιος, σε ποιο βαθμό και με τι όφελος διαχειρίστηκε με αυτόν τον τρόπο τις επιζήμιες, για τον ΕΔΟΕΑΠ επιλογές.

Κατά τη θητεία μου, ως γενική γραμματέας, ανέλαβα με απόφαση του Δ.Σ. να ερευνήσω τη διαχείριση μέρους των αποθεματικών μας μέσω χρηματιστηρίου και ομολόγων. Η έρευνα έγινε, μετά από αίτημα της κας Ελένης Σπανοπούλου, η οποία έδινε μεγάλη έμφαση στην αγορά του μεγαλύτερου ομολόγου που έχουμε, ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Eurobank.
Άφηνε, μάλιστα, σοβαρά υπονοούμενα για συναλλαγές μελών του Δ.Σ. με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς το ομόλογο αγοράστηκε δυο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίσημο επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ίδια δήλωνε, πως δεν γνώριζε ότι η αγορά θα γινόταν μέσω Eurobank.
Τι κρίμα, όμως, για την ίδια να διαψευσθεί από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Από την έρευνα προέκυψε ότι και συζήτηση έγινε στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. και η Eurobank αναφέρθηκε και παρούσα ήταν η Ελένη Σπανοπούλου, χωρίς τότε να φέρει καμία αντίρρηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ούτε κώλυμα προέβαλε, λόγω των σχέσεων της με την συγκεκριμένη τράπεζα, ούτε άλλη άποψη υποστήριξε.

Ως προς τη θητεία της στο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠ), έχουν καταγραφεί παράτυπες αποφάσεις, ευμενείς για πρόσωπα με τα οποία έχει επαγγελματική σχέση ή άλλες δοσοληψίες παρεμπίπτουσες στη σφαίρα των Δημοσίων Σχέσεων, σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις εξαιρετικά δυσμενείς για τους ασφαλισμένους μας. Οι πρακτικές αυτές έχουν αποκαλυφθεί στο Δ.Σ. και έχουν καταγραφεί σε ελέγχους.

Δεν παραβλέπω εξάλλου και την τακτική της να ελέγχει τους προσωπικούς φακέλους των ασφαλισμένων μας, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι σαφές, ότι η κατά τ’ άλλα πολυπράγμων κυρία, ήλθε η ώρα να λογοδοτήσει, τόσο ενώπιον των συναδέλφων μας, όσο και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με την επιστολή αυτή επιχειρώ μια πρώτη ενημέρωση των μελών του Ασφαλιστικού μας Οργανισμού. Δηλώνω ότι είναι μόνο η αρχή. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ανάρμοστες με τα χρηστά ήθη συμπεριφορές θα τεθούν υπ’ όψιν των ενδιαφερομένων και των δικαστικών αρχών.

Παράλληλα, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη με κατάθεση αγωγής και μηνύσεως εις βάρος της κας Ελένης Σπανοπούλου για την υπεράσπιση της προσωπικότητας και της τιμής μου από τις συκοφαντικές και αήθεις επιθέσεις που δέχομαι, διεκδικώντας ποσόν 100.000€ για την αποκατάσταση της τιμής μου και 1.338.224,50 € ποσό ίσο με την αξία ζημίας που επέφερε η ενεργός ανάμειξη της για την αγορά του υπερτιμημένου κτιρίου της Eurobank, σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις.

Το ποσό των 1,3338,224.50€ δηλώνω, ότι θα αποδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ, και στους ασφαλισμένους του, γιατί σ’ αυτούς ανήκει.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τζώρτζια Κοντράρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: